F.A.Q.

Wat is Visual Harvesting? Wat doen jullie nu eigenlijk?

 

Wij helpen bedrijven, organisaties en teams om de essentie te vatten van waar ze mee bezig zijn door middel van tekeningen. We creëren de perfecte omstandigheden voor je meeting zodat je groep of team het beste van zichzelf kan geven. Onze visuele diensten zetten je aan tot strategisch en creatief denken en helpen je om plannen te smeden voor verandering.

 

Dat kan grosso modo op twee manieren.

 

 1. Visueel verslag (“graphic recording”): zien wat je zegt (en wat anderen zeggen)

 

Een visueel verslag maken is meer dan wat willekeurig droedelen op een blad papier!

 

Wij vertalen de conversaties in een meeting naar een visueel verslag met tekst en beeld. En dat alles in real time. Op een – vaak heel groot – vel papier vatten we wat er gezegd wordt, waardoor er patronen ontstaan en waardoor verbanden tussen ideeën letterlijk in één oogopslag helder worden. Het helpt je groep om te focussen, om the big picture te zien en om samen te vatten wat jullie al bereikt hebben tijdens de meeting.

 

Het verslag bewijst vaak zijn nut nog lang nadat de meeting gedaan is: onze unieke visuele output ondersteunt verdere stappen richting implementatie.

 

 1. Visueel faciliteren (“graphic facilitation”): zien wat je zegt + begeleiding van je denkproces

 

Een stapje verder dan enkel een verslag maken van wat jullie zeggen is het visueel faciliteren. Bij visuele facilitatie is er een meer sturende rol weggelegd voor ons. Naast het maken van een verslag, begeleiden we en ondersteunen we je groep in het denkproces. We hebben super listening powers, zorgen dat alle issues grondig doorgesproken worden en gidsen de groep in de richting van actie!

 

Eens de meeting over is, heb je een concreet visueel werkinstrument in handen waar iedereen zich rond kan scharen en verder mee kan.

Hoe ziet dat er uit?

 

Bekijk eens onze online portfolio en je krijgt algauw een idee. Meestal staan wij vooraan in de ruimte voor een groot vel papier. Naarmate de meeting vordert, krijgt de tekening vorm. Je ziet letterlijk op papier verschijnen wat er gezegd wordt. Door de manier waarop we alles visueel vatten wordt de essentie helder en kan je makkelijk verbanden leggen. En dat alles in real time.

Is het dan een beetje zoals mindmapping?

 

Mindmapping is ook een specifieke techniek om ideeën visueel weer te geven en in verband te brengen met elkaar. Het ziet er typisch uit als een rad met spaken (“hub and spoke”). Wat wij doen gaat verder, alleen al omdat je niet beperkt bent tot louter hiërarchishe verbanden (takken en subtakken) en woorden.

Hoe kan ik het gebruiken?

 

Laat je fantasie gerust de vrije loop, want er zijn haast geen limieten op wat je kan doen met visuele verslaggeving en facilitatie.
Het draait in de eerste plaats om mensen mee te nemen in het verhaal, in een veranderingsproces. Het is daarnaast ook het ideale hulpmiddel als je erop uit bent om de communicatie binnen je groep gevatter, efficiënter en creatiever te laten verlopen. Of als je ervoor wil zorgen dat iedereen betrokken is en begrijpt en onthoudt wat er gezegd wordt op je meeting.

 

Dit zijn een paar klassieke voorbeelden van ons werkterrein:

 

 • Strategische meetings
 • Brainstorms
 • Conferenties en events
 • Retreats rond specifieke thema’s
 • Ontwikkeling van ideeën voor een nieuwe onderneming, project,…

 

Ook als je geen specifiek event hebt, maar eerder een project waarvoor visuals nuttig kunnen zijn, kan je ons dus inhuren. We komen heel vaak in company over de vloer om een aantal meetings bij te wonen om een visueel verslag te maken of om te faciliteren.

 

Maar denk gerust out of the box met deze alternatieve toepassingen:

 

 • Geschiedenis van je team, organisatie of bedrijf uittekenen
 • Ondersteuning bij M&A, overname of samensmelting van bedrijven, groepen of organisaties
 • Pensioen of afscheid
 • Huwelijken
 • Jubileum of reünie
 • Herdenkingen

 

Contacteer ons met je specifieke vraag en we zoeken een geschikte oplossing.

Met/voor wie werken jullie? Wie zijn jullie klanten?

 

We kunnen bogen op meer dan 10 jaar ervaring en mochten al voor meer dan 260 bedrijven en organisaties werken in binnen- en buitenland en in bijna elke sector. We werken met klanten in de private en de publieke sector die het engagement aangaan om meer helderheid en betrokkenheid te creëren binnen hun organisatie.

 

We faciliteren zelf in het Nederlands, Frans en Engels en hebben binnen ons internationaal netwerk partners die ook heel wat andere talen aankunnen. We verplaatsen ons wereldwijd.

 

Voor deze bedrijven haalden we de dop al van onze markers: ABN Amro, Accenture, Argenta, Astra Zeneca, Belfius, BNP Paribas Fortis, BMW, Brussels Airport, Carglass, Carrefour, Colruyt, Coca Cola, DHL, Delhaize, Deloitte, Europese Commissie, Euroclear, ETUI, Guardian Europe, Havenbedrijf Antwerpen, ING Bank, In4Care, INVestsuite, Janssen Pharma, Knowledge and Human Development Authority (Dubai), KBC, Knauf Gips, Levuur, Luminus, Makro, Mobistar, Nationale Loterij, Oracle, Orange, Overheid (België, Nederland nationaal, regionaal en lokaal), Philips, Proximus, P&V Verzekeringen, Portima, Randstad, Real Dolmen, Roche, Sappi, SD Worx, Telenet, United Nations (UNFPA – United Nations Population Fund), Velux, VRT, Wolters-Kluwer, …

Maken jullie op voorhand een plan of een voorlopige lay-out?

 

Ja en nee. Wij beginnen meestal met een schone lei (letterlijk dan) bij het begin van je meeting en dan volgen we de flow en de richting van de conversaties (of, bij faciliteren helpen we die ook sturen). Dus dat gebeurt ad hoc.

 

Wat betreft voorbereiding is het wel zo dat we bij de briefing overlopen wat de topic en de planning is. Indien nodig vragen we ook extra informatie op, bijvoorbeeld als het een erg technische meeting wordt waarin veel jargon gebruikt zal worden. Als we goed voorbereid aan de meet kunnen verschijnen, kunnen we ons focussen op de inhoud en de samenhang van het verhaal in plaats van te piekeren over wat een specifiek acroniem of jargonwoord zou kunnen beteken.

Gaat de groep niet afgeleid zijn door het tekenen?

 

Integendeel. Het versterkt net de concentratie en de aandacht van deelnemers aan je vergadering of op je event. Ze worden verplicht zich te focussen op de essentie en worden er letterlijk met hun neus op gedrukt: ze kunnen er niet naast kijken! Het is onze ervaring dat deelnemers zelfs een pak minder afgeleid zijn door pakweg hun smartphone tijdens meetings waarin we aan het tekenen zijn.

Moet je geen kennis hebben van onze sector om alles te kunnen uittekenen?

 

Goede vraag. Ten eerste hebben wij met onze tien jaar ervaring al in zodanig veel sectoren gewerkt, dat het ons zou verbazen mocht jouw sector helemaal nieuw zijn voor ons.

 

En ten tweede is het onze ervaring dat het overgrote deel van de meetings gefocust is op redelijk universele strategische, business of people topics. Wat specifiek of bijzonder is aan jouw organisatie of bedrijf, pikken we heel snel op. Bovendien hoeven we niet alles wat gezegd wordt tot in hyperdetail vatten om de grote ideeën en verbanden correct visueel te kunnen capteren.

Kan je ook digitaal of op afstand werken? We zijn op zoek naar een technische oplossing.

 

Absoluut. We schuwen de technische snufjes niet.

 

Uiteraard is er niks wat een live sessie kan vervangen. Als wij vooraan staan met pen en papier kan je heel direct werken en is er geen enkele hindernis voor deelnemers om betrokken deel te nemen. Ze kunnen zelfs mee-tekenen.

 

Een digitale oplossing schept hoedanook een afstand, maar we begrijpen goed dat het soms niet anders kan. We kunnen perfect tekenen op een scherm of een tablet en dan ons scherm delen zodat je on site of off site de tekeningen kan projecteren. Zo kunnen mensen meevolgen, waar ze zich ook bevinden. Een goede workaround als je je team fysiek niet kan samenbrengen bijvoorbeeld.

Er zijn nog tal van digitale toepassingen, zoals bijvoorbeeld een Smartboard. We volgen de technologie in elk geval op de voet om ervoor te zorgen dat we onze klanten de beste oplossing kunnen bieden, digitaal of op papier.

Ik heb eens gegoogled en er zijn wel meerdere bedrijven doen wat jullie doen. Waarom zou ik met jullie werken?

 

Goed dat je je huiswerk maakt – wij houden van kritische denkers!

 

Als je je research grondig doet, zal je algauw ontdekken dat wij pioniers zijn. Wij waren de eersten op de Belgische markt en kunnen ondertussen al bogen op meer dan 10 jaar ervaring. Niet dat dat wil zeggen dat we op onze lauweren rusten, wel integendeel: we blijven actief de innovatie opzoeken, we verfijnen constant onze technieken en verleggen constant de bakens.

 

In ons team zitten dan ook enkel ervaren mensen: je krijgt nooit een beginneling of een junior over de vloer. Doordat we kunnen rekenen op teamleden met elk hun eigen stijl, kennis en ervaring, kunnen we aan een haast oneindig spectrum van noden voldoen.

 

We gaan trouwens de wereld rond met pen en papier: we tekenen van België tot Dubai, van Sudan tot China en van de VS tot Vietnam.

 

Weet tenslotte dat professionaliteit en klantgerichtheid voor ons geen lege dozen of holle begrippen zijn. We gaan graag net dat tikkeltje verder om onze klanten te ontzorgen. Flexibiliteit is our middle name!

OK, de knoop is doorgehakt: we willen jullie op onze meeting! Hoe pakken we het concreet aan?

 

Fantastisch.

 

Stuur ons een mail of bel ons op en dan kunnen we alvast de datum blokkeren in onze agenda. Daarna plannen we een telefonische briefing in waarin we de praktische details overlopen, het programma, het doel van de meeting, enz.

 

Soms gaan we je ook vragen om ons slides of ander materiaal te bezorgen om ons inhoudelijk te kunnen voorbereiden. Gaat het louter om visueel verslaggeven, dan volstaat dat meestal.

Wil je ook dat we je meeting visueel faciliteren? Dan kan een voorbereidende (fysieke)  meeting soms aangewezen zijn om ervoor te zorgen dat alles gesmeerd verloopt op de dag zelf.

 

Onze agenda loopt snel vol, dus contacteer ons in elk geval tijdig.

Ik heb meer dan één iemand nodig op mijn meeting.

 

Dat kan. We zijn een vierkoppig team én hebben een uitgebreid internationaal netwerk van professionele partners.

 

Best wel voldoende op voorhand even contact opnemen.

Wat kost het en wat is er allemaal inbegrepen in de prijs?

 

We maken een offerte op maat van jouw noden. We werken met een dagprijs of een halve dagprijs, niet met een uurtarief.

 

Inbegrepen:

 

 • Voorbereidende (telefonische) briefing
 • 8 uur visuele diensten ter plaatse
 • Alle materiaal: stiften, papier, panelen,…
 • Reiskosten en kilometervergoeding
 • Digitale versie van de gemaakte tekeningen in hoge resolutie (inclusief beeldbewerking)
 • Het recht om de tekeningen te verspreiden

Wat gebeurt er met de tekeningen als de meeting gedaan is?

 

Die zijn helemaal voor jullie.

 

Naast de papieren versie krijgen jullie ook een digitale versie in hoge resolutie zodat je de tekening makkelijk kan verspreiden binnen je organisatie.

Kunnen we ook zelf leren om te doen wat jullie doen?

 

Absoluut. We bieden een waaier aan workshops en opleidingen aan zodat je ook zelf in de toekomst méér kan bereiken tijdens meetings met de hulp van tekeningen.

 

We delen graag met je hoe je zelf aan de slag kan met visuele werkvormen en faciliteren, hoe je visuele verslagen maakt, hoe je beter kan presenteren met visuals, hoe je krachtige flipcharts maakt, hoe je aan visual storytelling kan doen, …

 

Ontdek onze opleidingen hier.

 

Het is trouwens een misvatting dat je over bijzondere artistieke gaven moet beschikken. Het gaat om zakelijk tekenen, ideeën visueel weergeven, niet om kunst. Yes, you can!