Luisteren

Luisteren

“We have two ears and one mouth so that we can listen twice as much as we speak.” (Epictetus)

Wat is één van de meest cruciale kerncompetenties van een graphic recorder? Als je weet dat die gespecialiseerd is in het realtime afleveren van een levendig visueel verslag tijdens meetings of events, dan zou je misschien denken dat tekentalent een eerste vereiste is. Fout. Snelheid? Ook niet.

Luisteren! Een goede graphic recorder moet in de eerste plaats een gedegen luisteraar zijn. Actief luisteren stelt ons immers in staat om essentiële informatie uit te filteren, de hoogtepunten samen te vatten en die vervolgens kernachtig te visualiseren.

Iedereen heeft er zichzelf al wel eens op betrapt dat hij of zij tijdens een vergadering of presentatie moeite had om bij de zaak te blijven. Dat de laatste tien of twintig minuten een gat in je memorie hebben geslagen omdat je gedachten zijn afgedwaald. Geen paniek. Dat is perfect normaal. We bezondigen ons allemaal zo’n 13% van onze tijd aan dagdromen. Straffer nog, volgens wetenschappers is het een belangrijke mentale toestand die ons in staat stelt om dieper na te denken, doelen te stellen, ontdekkingen te doen en een evenwichtig leven te leiden.

Toch ben je op de werkvloer meer gebaat met een geconcentreerde geest en een goede luistervaardigheid. En dat is nu precies waar graphic recorders sterk in zijn.

Voor wie zelf ook aan zijn luistervermogen of aan dat van zijn toehoorders wil sleutelen, hier alvast enkele tips:

  1. Maak aantekeningen

Simpel. Om notities te kunnen nemen, moet je actief luisteren en zo de essentie proberen te vatten. Je kiest daarbij zelf de methode die jou het beste lijkt. Je kunt bijvoorbeeld werken met kernwoorden of schema’s, maar visualisering (tekenen) heeft zich al bewezen als één van de meest krachtige tools die het begrip en de blijvende impact bevorderen. Voor het verslag van je bijeenkomst kan je een beroep doen op de diensten van een graphic recorder, maar je kunt de knepen van visualisering ook zelf leren in een workshop.

 

  1. Plan prettig

Goed luisteren vergt energie, geduld en focus. Je bent zelf geen aandachtige toehoorder wanneer je moe, afgeleid of gestrest bent, dus houd daar rekening mee bij het plannen van een vergadering. Zeker wanneer het over een complex of gevoelig thema gaat. Zo organiseer je beter geen meeting net voor lunchtijd of aan het einde van de dag.

 

  1. Onder-breek niet

We doen het vaker dan we denken. In plaats van te luisteren, zijn we al bezig met onze volgende reactie. Denk liever wat langer na over de vragen die je hebt of de bijkomende uitleg die je wenst, en begin je zinnen met een korte herneming van wat is gezegd, gevolgd door je eigen interpretatie: “U zegt dat…, begrijp ik het dan goed dat…?”.

 

  1. Veronderstel niet te snel

Door te snel dingen aan te nemen, laten we ons brein toe alleen die informatie uit te filteren die overeenstemt met onze eigen hypotheses. Daardoor sluiten we andere data uit en missen we mogelijk een stuk van de boodschap. Probeer dus zo objectief mogelijk te luisteren en je eigen theorieën achterwege te laten.

 

  1. Ssst… Accepteer stiltes

Hou je niet van ongemakkelijke stiltes? Probeer ze in ieder geval niet op te vullen met prietpraat. Luister naar wat níet wordt gezegd en ontdek de diepere betekenis van de gelaten leegte. In de psychologie heeft men het in deze context wel eens over het derde oor, waarmee je mensen beter kunt inschatten, adequater kunt reageren en betere beslissingen kunt nemen.

 

  1. Dúrf te vragen

Vragen stellen tijdens een discussie of uiteenzetting geeft je gesprekspartner het gevoel dat er naar hem of haar geluisterd wordt. Vermijd eenvoudige ja-/nee-vragen, maar leg kwesties voor die een meer gecompliceerd antwoord verwachten, die de conversatie of presentatie naar een hoger niveau kunnen tillen.

 

  1. Vertraag de conversatie

Luisteren is voor de mens een hele opdracht, aangezien we een stuk sneller denken dan we kunnen praten. We produceren ongeveer 125 woorden per minuut, maar onze zenuwcellen die signalen ontvangen en doorgeven, worden tot 200 keer per seconde geprikkeld. Probeer je brein dus bezig te houden terwijl je luistert, bijvoorbeeld door te zoeken naar non-verbale aanwijzingen of onderliggende boodschappen. Schakel ook hier je ‘derde oor’ in.

 

  1. Evalueer

Hoe beoordeel jij zelf je luistervaardigheid? Hoe goed kan jij volgens ánderen luisteren? Vraag het hen en vergelijk jullie meningen. Scoor je (nog) niet zo goed? Geen probleem, want luisteren kan je leren. Onder andere met bovenstaande tips…