Veel oogsten? Eerst goed zaaien!

Veel oogsten? Eerst goed zaaien!

Visual Harvesting betekent: visuele oogst. Maar wát oogst je dan? Datgene wat deelnemers tijdens je bijeenkomst bespreken – zoals ideeën en plannen. In een visuele vorm, dus.

Natuurlijk wil jij een vruchtbare oogst. Hoe je die krijgt? Door eerst doordacht te zaaien. Zoals een landbouwer ook vooraf uitkient welke groenten en fruit hij wil telen. Je ontwerpt dan geen agenda, je bereidt de oogst voor. Net zoals een tuinder nadenkt over welke groenten of fruit hij gaat telen, kies je wat zinvol is om te oogsten. Aan jou dus om eerst je doelstelling van de bijeenkomst te bepalen. Gaat het om verbeterde relaties? Motivatie? Eigenaarschap? Kennisdeling? Nieuwe ideeën? Strategische keuzes of actiepunten? En welke gerechten wil je daarna met de oogst klaarmaken?

Staat je doelstelling vast? Volg dan deze vijf tips om maximaal te oogsten.

 

 1. Kies een vruchtbaar stukje grond
  Zorg voor een ruimte waarin dialoog en samenwerking optimaal verlopen. Reserveer daarom een grote zaal die baadt in het daglicht. En let erop dat je kunt schuiven met tafels en stoelen.
 2. Zaai op de juiste momenten
  Maak maximaal gebruik van de kennis en dynamiek in de groep, net als van een goed procesdesign. Zodat de uitvoering van de agenda krachtige resultaten oplevert. Geef deelnemers ruimte en verantwoordelijkheid, toon dat je hun inbreng waardeert. En durf de teugels te vieren: het hoeft niet constant te verlopen zoals jij het in gedachten had. Wie weet wat voor moois er groeit uit een spontane actie. Een goede samenwerking tussen facilitator(s) en de visual harvester kan magie opleveren.
 3. Geef voldoende water en bemesting
  Een interactieve sessie is intensief voor je deelnemers. Hou hun energie op peil door te variëren in je aanpak. Nu eens individueel denkwerk, dan weer een groepsoefening. Zoek ook een manier om van plenaire feedback waardevolle leermomenten te maken.
 4. Verwijder onkruid en controleer op ongedierte
  Het komt weinig voor dat alles 100 procent loopt zoals gepland. Er gebeurt altijd wel iets onverwachts. Dat kan een zaadje zijn waaruit nieuwe prachtige dingen kunnen ontstaan. Maar het kan evengoed een afleiding of zijspoor zijn. Dan is het goed om alert te blijven: wat afleidt, parkeer je maar beter tot een geschikter moment.
 5. Last tussentijdse oogsten in
  Interactieve deelnemers creëren een golf aan ideeën. Hoe zij – én jij – het hoofd boven water houden? Door bewust naar adem te happen. Sta stil bij wat er al passeerde, waar je nu staat en wat nog moet komen. Zo blijven deelnemers betrokken.

 

Met een gestroomlijnd proces, een goede facilitator en een vakkundige visual harvester haal je een puike oogst binnen. Maar daar stopt het niet natuurlijk. Nee, nu moet die oogst gaan leven in je groep of organisatie – zodat die je voorwaarts stuwt. Ontdek nu hoe je jouw oogst optimaal benut.