F.A.Q.

Wij helpen bedrijven, organisaties en teams om de essentie te vatten van waar ze mee bezig zijn. We creëren de perfecte omstandigheden voor je meeting zodat je groep of team het beste van zichzelf kan geven. Onze visuele diensten zetten je aan tot strategisch en creatief denken en helpen je om plannen te maken en uit te voeren.

Dat kan grosso modo op twee manieren.

1. Visueel verslag (“graphic recording”): zien wat je zegt (en wat anderen zeggen)

Wij vertalen de conversaties in een meeting naar een visueel verslag met tekst en beeld. En dat alles in real time. Op een – vaak heel groot – vel papier vatten we wat er gezegd wordt, waardoor er patronen ontstaan en waardoor verbanden tussen ideeën letterlijk in één oogopslag helder worden. Het helpt je groep om te focussen, om the big picture te zien en om samen te vatten wat jullie al bereikt hebben tijdens de meeting. Dat kan op locatie of tijdens online meetings. Dan tekenen we op iPad en zie je onze beelden op je scherm verschijnen.

Het verslag bewijst vaak zijn nut nog lang nadat de meeting gedaan is: onze unieke visuele output ondersteunt verdere stappen richting implementatie.

2. Visueel faciliteren (“graphic facilitation”): zien wat je zegt + begeleiding van je denkproces

Een stapje verder dan enkel een verslag maken van wat jullie zeggen is het visueel faciliteren. Bij visuele facilitatie is er een meer sturende rol weggelegd voor ons. Naast het maken van een verslag, begeleiden we en ondersteunen we je groep in het denkproces. We hebben super listening powers, zorgen dat alle issues grondig doorgesproken worden en gidsen de groep in de richting van actie!

Eens de meeting over is, heb je een concreet visueel werkinstrument in handen waar iedereen zich rond kan scharen en verder mee kan.

Bekijk eens onze online portfolio en je krijgt algauw een idee. Meestal staan wij vooraan in de ruimte voor een groot vel papier. We werken ook digitaal – online of met projectie. Naarmate de meeting vordert, krijgt de tekening vorm.

Je ziet letterlijk op papier verschijnen wat er gezegd wordt. Door de manier waarop we alles visueel vatten wordt de essentie helder en kan je makkelijk verbanden leggen. En dat alles in real time.

Mindmapping is ook een specifieke techniek om ideeën visueel weer te geven en in verband te brengen met elkaar. Het ziet er typisch uit als een rad met spaken. Wat wij doen gaat verder, alleen al omdat we ons niet beperken tot louter hiërarchische verbanden (takken en subtakken) en woorden.

Laat je fantasie gerust de vrije loop, want er zijn haast geen limieten op wat je kan doen met visuele verslaggeving en facilitatie.
Het draait in de eerste plaats om mensen mee te nemen in het verhaal, in een (verander)proces. Het is daarnaast ook het ideale hulpmiddel als je erop uit bent om de communicatie binnen je groep gevatter, efficiënter en creatiever te laten verlopen. Of als je ervoor wil zorgen dat iedereen betrokken is en begrijpt en onthoudt wat er gezegd wordt tijdens je meeting.

Dit zijn een paar klassieke voorbeelden van ons werkterrein:
 • Strategische meetings
 • Werken rond waarden van de organisatie
 • Retreats rond specifieke thema’s
 • Participatieve bijeenkomsten
 • Conferenties en events
 • Ontwikkeling van ideeën voor een nieuwe onderneming, project,…

Ook als je geen specifiek event hebt, maar eerder een project waarvoor visuals nuttig kunnen zijn, kan je ons dus inhuren. We komen heel vaak in company over de vloer om een aantal meetings bij te wonen om een visueel verslag te maken of om te faciliteren.

Maar denk gerust verder met deze toepassingen:
 • Geschiedenis van je team, organisatie of bedrijf uittekenen
 • Incompany workshops, bv.  rond waarden tekenen
 • Ondersteuning bij overname of samensmelting van bedrijven, groepen of organisaties
 • Uittekenen inzichten bij afsluiting van een leertraject
 • Bevraging stakeholders
 • Pensioen of afscheid
 • Jubileum, reünie of herdenkingen
 • Uitreikingen awards

Contacteer ons met je specifieke vraag en we zoeken een passende oplossing.

We hebben al meer dan 13 jaar ervaring op onze teller en mochten al voor meer dan 332 bedrijven en organisaties werken in binnen- en buitenland en in bijna elke sector. We werken met klanten in de private en de publieke sector die het engagement aangaan om meer helderheid en betrokkenheid te creëren binnen hun organisatie.

We faciliteren zelf in het Nederlands, Frans en Engels en hebben binnen ons internationaal netwerk partners die ook heel wat andere talen aankunnen. We verplaatsen ons wereldwijd.

Voor deze bedrijven haalden we de dop al van onze markers

Ja en nee. Wij beginnen meestal met een schone lei (figuurlijk dan) en dan volgen we de flow en de richting van de conversaties (of, bij faciliteren helpen we die ook sturen).

Bij de briefing overlopen wel wat het thema en de planning is. Soms vragen we ook extra informatie op, bijvoorbeeld als het een technische meeting wordt waarin veel jargon gebruikt zal worden. Als we goed voorbereid zijn, kunnen we onze aandacht richten op de inhoud en de samenhang van het verhaal in plaats van te piekeren over wat een specifiek acroniem of jargonwoord zou kunnen betekenen.

Integendeel. Het versterkt net de concentratie en de aandacht van deelnemers aan je vergadering of op je event. Ze worden verplicht zich te focussen op de essentie en worden er letterlijk met hun neus op gedrukt: ze kunnen er niet naast kijken!

Het is onze ervaring dat deelnemers zelfs een pak minder afgeleid zijn door pakweg hun smartphone tijdens meetings waarin we aan het tekenen zijn.

Goede vraag. Wij hebben met onze dertien jaar ervaring al in zo veel sectoren gewerkt, dat het ons zou verbazen mocht jouw sector helemaal nieuw zijn voor ons.

Het overgrote deel van de meetings waar we werken gaan over redelijk universele strategische, business of people topics. Wat specifiek of bijzonder is aan jouw organisatie of bedrijf, pikken we heel snel op. Bovendien hoeven we niet alles wat gezegd wordt tot in hyperdetail vatten om de grote ideeën en verbanden correct visueel te kunnen capteren.

Absoluut. We schuwen de technische snufjes niet.

Live sessies werken het krachtigste. Als wij vooraan staan met pen en papier kan je heel direct werken en is er geen enkele hindernis voor deelnemers om deel te nemen. Ze kunnen zelfs mee tekenen.

Een digitale oplossing schept hoedanook een beetje afstand, maar we begrijpen goed dat je daarvoor soms moet kiezen. We kunnen perfect tekenen op een scherm of een tablet en dan ons scherm delen zodat je on site of off site de tekeningen kan projecteren. Zo kunnen mensen meevolgen, waar ze zich ook bevinden. Een goede workaround als je je team fysiek niet kan samenbrengen bijvoorbeeld.

We volgen de technologie op de voet om ervoor te zorgen dat we onze klanten de beste oplossing kunnen bieden, digitaal of op papier.

Goed dat je je huiswerk maakt – wij houden van kritische denkers!

Als je je research grondig doet, zal je algauw ontdekken dat wij pioniers zijn. Wij waren de eersten op de Belgische markt en kunnen ondertussen al bogen op meer dan 13 jaar ervaring. Niet dat dat wil zeggen dat we op onze lauweren rusten, wel integendeel: we blijven actief de innovatie opzoeken, we verfijnen constant onze technieken en verleggen constant de bakens.

In ons team zitten dan ook enkel ervaren mensen: je krijgt nooit een beginneling of een junior over de vloer. Doordat we kunnen rekenen op teamleden met elk hun eigen stijl, kennis en ervaring, kunnen we aan een haast oneindig spectrum van noden voldoen.

We gaan trouwens de wereld rond met pen en papier: we tekenen van België tot Dubai, van Sudan tot China en van de VS tot Vietnam.

Weet tenslotte dat professionaliteit en klantgerichtheid voor ons geen lege dozen of holle begrippen zijn. We gaan graag net dat tikkeltje verder om onze klanten te ontzorgen. Flexibiliteit is our middle name!

Fantastisch. Bedankt voor het vertrouwen.

Stuur ons een mail of bel ons op en dan kunnen we alvast de datum blokkeren in onze agenda. Daarna plannen we een telefonische briefing in waarin we de praktische details overlopen, het doel van de meeting, het programma, logistiek, enz.

Soms vragen we je ook om materiaal te bezorgen om ons inhoudelijk te kunnen voorbereiden. Gaat het louter om visueel verslaggeven, dan volstaat dat meestal.

Wil je ook dat we je meeting visueel faciliteren? Dan is een voorbereidende meeting aangewezen zijn om ervoor te zorgen dat alles gesmeerd verloopt op de dag zelf.

Dat kan. We zijn een vierkoppig team én hebben een uitgebreid internationaal netwerk van professionele partners.

Best wel voldoende op voorhand even contact opnemen.

We maken een offerte op maat van je bijeenkomst en het gewenste resultaat. We werken met een dagprijs of een halve dagprijs, niet met een uurtarief.

Inbegrepen:

 • Voorbereidende (telefonische) briefing
 • Visuele diensten ter plaatse
 • Alle materiaal: stiften, papier, panelen,…
 • Reiskosten en kilometervergoeding
 • Digitale versie van de gemaakte tekeningen in hoge resolutie (inclusief beeldbewerking)
 • Het recht om de tekeningen te gebruiken en te verspreiden

Die zijn allemaal voor jullie.

Heb je al specifieke toepassingen in gedachte, dan houden we hier rekening mee voor het kiezen van het materiaal (formaat, papierkwaliteit,…)

Naast de papieren versie krijgen jullie ook een digitale versie in hoge resolutie zodat je de tekeningen makkelijk kan verspreiden.

Absoluut. We bieden een waaier aan workshops en opleidingen aan zodat je ook zelf méér kan bereiken tijdens meetings met de hulp van tekeningen.

We leren je hoe je zelf aan de slag kan met visuele werkvormen en faciliteren, hoe je visuele verslagen maakt, hoe je beter kan presenteren met visuals, hoe je krachtige flipcharts maakt, hoe je aan visual storytelling kan doen, …

Het is trouwens een misvatting dat je over bijzondere artistieke gaven moet beschikken. Het gaat om zakelijk tekenen, ideeën visueel weergeven, niet om kunst.

Je weet waar ons te vinden

Visual Harvesting
Dots & Tango bv
Victor Driessensstraat 46
2018 Antwerpen, België

+32 (0)495 27 05 98
info@visualharvesting.com

BTW: BE0538.987.923
GDPR & privacybeleid

Krijg een kitten in je mailbox

Schrijf je in en mis geen enkel nieuws uit de wereld van visualiseren. Bonus: je ontvangt een geïllustreerde kitten je je mailbox. Want wie houdt daar nu niet van?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.