De meerwaarde van tekenen voor ondernemingen en organisaties

Wat zijn de TIEN pluspunten voor een onderneming of organisatie om meetings, bedrijfsdoelstellingen, toekomstperspectieven, knelpunten, bedrijfscultuur, corporate identity, enz. letterlijk in tekening te brengen?

1. Relaxed

Door in, voor of met een groep de krachtlijnen van de besprekingen letterlijk uit te tekenen, houd je het verhaal niet alleen boeiend, maar creëer je voor je deelnemers/toehoorders ook een bevrijdende, relaxte sfeer die hun creativiteit aanmoedigt. De positieve energie is tastbaar.

2. Fascinerend

Je hoeft geen groot tekentalent te zijn om je boodschap in tekeningen om te kunnen zetten. Door je op je eigen manier en je eigen tempo visueel uit te drukken, zwengel je je creativiteit vanzelf aan en word je er alsmaar beter in. Je hersenen worden automatisch getraind om telkens weer nieuwe dingen uit te proberen en zo blijft het tekenen ook voor jou fascinerend.

3. Focus

Tekeningen verscherpen jouw focus en die van je publiek. Wat met tekst abstract wordt voorgesteld, wordt aan de hand van beelden concreet. Je ‘ziet’ waar het om gaat. Het helpt om gedachten, voorstellen, ideeën, plannen, doelen, meningen, … op een rijtje te zetten. Je krijgt met andere woorden een heldere kijk op de dingen en je hebt er niet meer voor nodig dan wat stiften en een blad papier.

4. Storytelling

Door de verschillende facetten van je boodschap in onderling verband uit te tekenen, ontstaat er een visueel verslag, een (beeld)verhaal. Dat geeft het onderwerp van de besprekingen meer betekenis en maakt het thema en de verschillende discussiepunten beter te vatten dan louter tekst.

5. Expressiviteit

Creativiteit kent geen perfectionisme. Je hoeft geen rekening te houden met de perfecte zinsconstructie of de angst om tegen de dt-regel te zondigen als je beeld verkiest boven tekst om zakelijk te communiceren. Expressiviteit & communicatie is waar het bij een visueel verslag om draait. Je tekent ‘as you go’, en als dat dan tóch een kunstwerkje oplevert, is dat mooi meegenomen.

6. Innerlijke kind

Tekenen brengt het kind in je naar boven en maakt vergaderen op die manier zoveel onderhoudender, verrassender, interactiever, plezanter. Vertel een verhaaltje in tekeningen en houd je geanimeerd publiek zo trouwens ook beter bij de les.

7. Bril

Communicatief tekenen toont je wereld, of in dit geval het onderwerp van je meeting, door een nieuwe bril. Met een visueel verslag creëer je immers nieuwe inzichten, leg je nieuwe verbanden en kom je tot nieuwe conclusies.

8. Geheugen

Door te tekenen, oefen en verbeter je niet alleen je geheugen, maar wanneer je even stil staat bij het resultaat van je tekenactiviteit en alles zorgvuldig in je opneemt, dan garandeert dat ook een langere herinnering aan het onderwerp van je afbeeldingen én aan de conclusies van het verslag.

9. Tijdverdrijf

Dat mag je letterlijk nemen. Door tijdens bijeenkomsten en meetings te tekenen in plaats van de deelnemers plat te bombarderen met tonnen tekst, verdrijf je de tijd. Droedelen is zo niet langer doelloos krabbelen in de ijdele hoop dat de tijd vlugger voorbij gaat, het wordt doelgericht tekenen als een waardevolle bijdrage, waardoor je de tijd vergeet.

10. Deelbaar

Nog een voordeel van zakelijk tekenen is dat je het verslag van je meeting of brainstorm gemakkelijk kunt delen. Tekeningen kunnen worden gefotografeerd, gedigitaliseerd en gekopieerd. In een volgend stadium kan je ze dan delen via e-mail of social media, of zelfs uithangen in de vergaderzaal, de kantine, de lift, … op het werk, zodat iedereen deelgenoot kan worden van je visuele verhaal.

 

 

Ik ben Martine, oprichter van Visual Harvesting.

Sinds 2009 werk ik als graphic recorder en graphic facilitator voor bedrijven, organisaties en overheden, in binnen- én buitenland.

Daarnaast deel ik mijn passie voor visueel denken ook tijdens opleidingen en workshops. Als trainer stimuleer ik de deelnemers in hun zoektocht naar een eigen visuele aanpak en toepassingsgebieden, zowel met analoge als digitale tools. Dat heel wat van mijn deelnemers visualiseren dagelijks inzetten en sommigen zelfs zelf een praktijk rond visueel werken uitbouwden, maakt me dan ook fier.

Je weet waar ons te vinden

Visual Harvesting
Dots & Tango bv
Victor Driessensstraat 46
2018 Antwerpen, België

+32 (0)495 27 05 98
info@visualharvesting.com

BTW: BE0538.987.923
GDPR & privacybeleid

Krijg een kitten in je mailbox

Schrijf je in en mis geen enkel nieuws uit de wereld van visualiseren. Bonus: je ontvangt een geïllustreerde kitten je je mailbox. Want wie houdt daar nu niet van?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.