Overtuigen met tekeningen

 

Stond je niet op de eerste rij toen het tekentalent werd uitgedeeld?

Heb je nooit je broek versleten op de academie? Zijn stillevens niet aan jou besteed?

Toch kan een béétje tekenvaardigheid het verschil kan maken voor wie zijn zakelijke ideeën, concepten of plannen  op een begrijpelijke, doeltreffende en bijblijvende manier  wil overbrengen. Je hoeft geen artiest  te zijn, maar met enkele basistechnieken en relevante suggesties kan je je doelgroep met beelden overtuigen daar waar woorden en teksten mogelijk tekortschieten.

Hoe begin je er aan?

Simpel. Met een blad papier en een pak stiften. En met onder andere deze tips…

Werk met geometrische vormen als cirkels, rechthoeken en vierkanten

Een cirkel teken je het best uit de losse pols terwijl die op het blad ligt. Zo krijg je een meer regelmatige vorm. Voor een vierkant of rechthoek teken je eerst twee parallelle lijnen en werk je daarna af met de twee resterende strepen. Laat ze elkaar raken, zodat de hoeken steviger lijken dan wanneer je een opening laat. Als je de vorm met content wilt vullen, teken dan eerst de inhoud, zodat je die later niet in een te klein vak hoeft te proppen. Als je een reeks van vormen naast elkaar wilt combineren – zoals in een storyboard bijvoorbeeld – teken dan eerst alle parallelle lijnen, zodat de lengte en de hoeken ongeveer gelijk blijven.

Gebruik schaduwen

Om een getekend element meer diepte te geven en het zo te benadrukken, kan je met een grijze stift schaduw toevoegen. Teken een dikke grijze strook aan de rechterkant van je object en laat die doorlopen over de onderkant. Op die manier kan je belangrijke onderwerpen, tekstballonnen of knoppen accentueren.

Richt je pijlen

Pijlen staan voor fases in een proces, stappen in een bepaalde richting, of gewoon voor beweging in het algemeen. Geef ze een 3D-look of kleur ze in met één kleur om ze onderscheidend te maken ten opzichte van de rest van je beeld.

Laat emotie zien

Teken eerst een cirkel of ovaal. Met de mond en wenkrbauwen voeg je emotie toe: open en gerond voor blije gedachten en gesloten en puntig voor een ontevreden gevoel. Met de neus kan je de kijkrichting van het gezicht bepalen. Speel met vormen om te zien welke emoties ze tot uitdrukking brengen.

Maak mensjes

Houd te allen tijde het communicatieve doel van je tekening voor ogen. Je beeld moet dus geen realistische weergave zijn. Een ‘lucifermannetje’ volstaat. Begin met een stevig lijf, bijvoorbeeld een rechthoek, om je figuurtje een houding aan te laten nemen. Handen zijn belangrijk om ideeën over te brengen, maar je hoeft ze niet in detail te tekenen. Een ovaaltje of bolletje met een streepje kan voldoende zijn. Zoom je meer in, dan kan je streepjes tot vingers maken.

Teken tekstvakken

Wees niet bang om woorden te tekenen. Dus, als je een tekstpaneel wilt gebruiken om bijvoorbeeld een gebouw te benoemen, dan moet je dat vooral doen. Zorg er dan wel voor dat de tekst duidelijk leesbaar is. Het gaat hier nog altijd om communicatief tekenen. Idem voor het gebruik van labels.

Omarm clichés

Clichés zijn je beste vrienden in zakelijk en communicatief tekenen. Het gaat immers om snelle herkenbaarheid.  Idee = lichtpeer, houden van/leuk vinden = hartje, duim omhoog of smiley, tijd = klok, … Een gouden regel is dat symbolen gemakkelijker te vatten zijn dan realiteit. Vooral als je geen begenadigd tekenaar bent.

 

 

 

Ik ben Martine, oprichter van Visual Harvesting.

Sinds 2009 werk ik als graphic recorder en graphic facilitator voor bedrijven, organisaties en overheden, in binnen- én buitenland.

Daarnaast deel ik mijn passie voor visueel denken ook tijdens opleidingen en workshops. Als trainer stimuleer ik de deelnemers in hun zoektocht naar een eigen visuele aanpak en toepassingsgebieden, zowel met analoge als digitale tools. Dat heel wat van mijn deelnemers visualiseren dagelijks inzetten en sommigen zelfs zelf een praktijk rond visueel werken uitbouwden, maakt me dan ook fier.

Je weet waar ons te vinden

Visual Harvesting
Dots & Tango bv
Victor Driessensstraat 46
2018 Antwerpen, België

+32 (0)495 27 05 98
info@visualharvesting.com

BTW: BE0538.987.923
GDPR & privacybeleid

Krijg een kitten in je mailbox

Schrijf je in en mis geen enkel nieuws uit de wereld van visualiseren. Bonus: je ontvangt een geïllustreerde kitten je je mailbox. Want wie houdt daar nu niet van?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.