Tekenen tijdens het werk contraproductief? Dat dacht je maar!

 

Wat als tekenen een meerwaarde kan zijn voor je business?

Droedelen, ofwel tekeningetjes maken, ‘peetjes’ tekenen, op de werkvloer, we hebben ons er allemaal wel eens aan bezondigd. Tijdens een vergadering gebeurt het al eens dat je notitieboekje of de hand-outs van de spreker je verleiden tot wat onschuldig gekrabbel. Vaak is verveling of desinteresse de boosdoener.

Graphic facilitators zijn gespecialiseerd in doelgericht communicatief tekenen. Het zijn professionele ‘droedelaars’, zeg maar. Ze leveren realtime een visueel verslag van uw meeting of workshop met behulp van niets meer dan stift en papier. Ze luisteren, analyseren en accentueren de essentie van de uiteenzetting of discussie. Zo creëren ze een visuele verhaallijn (visual storytelling), vaak zelfs in slechts één enkele tekening. Die maakt dat de boodschap beter wordt onthouden, en dat er zich een snellere probleemoplossing en betere inzichten aandienen. Tijdens het tekenen doen de graphic facilitators een beroep op de creativiteit en de interactiviteit van de doelgroep, wat resulteert in een effectieve communicatie, op haar beurt uiterst bevorderlijk voor het gericht overbrengen van aandachtspunten. De tekeningen zijn bovendien niet alleen leuk om naar te kijken, maar roepen ook lang na de betreffende meeting nog associaties op met de besproken inhoud en de daaraan verbonden conclusies.

Deelnemers aan dergelijke sessies waar visual harvesting (visueel oogsten van informatie) wordt toegepast, getuigen dat ze zich meer betrokken voelen bij het ontstaan van nieuwe ideeën, doordat er naar hen wordt geluisterd en ze hun eigen inbreng tot stand kunnen zien komen in de tekeningen. Ze worden als het ware co-ontwerpers van de nieuwe oogst.

Visual harvesting zit in de lift. Dankzij het feit dat we in een beeldcultuur leven, waar visuele informatie sneller wordt opgenomen en onze hersenen dergelijke prikkels sneller verwerken. De mens is immers een visueel ingesteld wezen: 90% van de prikkels die er in slagen onze grijze cellen te bereiken zijn visueel, 65% van de mensen doen een beroep op hun visueel geheugen om informatie op te slaan en 83% van de leerprocessen zijn visueel onderbouwd. Beelden worden tot 60.000 keer sneller verwerkt dan tekst. Van de ontvangen informatie wordt 10% opgeslagen op basis van horen, 20% op basis van lezen en 70% op basis van zien. Denk maar aan het huidige succes van social media en andere audiovisuele berichtgeving.

Wat kunnen visual harvesting en graphic facilitators voor een onderneming of organisatie beTEKENEN?

  • Visuele verslaggeving is je joker tijdens die belangrijke conventie of meeting waar de klassieke middelen tekort schieten om je boodschap succesvol over te brengen en cruciale en productieve discussies op gang te brengen. Deze eigentijdse methode maakt het bovendien mogelijk om de beelden nog tijdens de bijeenkomst te fotograferen en te delen, te Tweeten, te WhatsAppen, …
  • Visual recording garandeert een grotere betrokkenheid van en een meer levendige interactie met de doelgroep, het bekrachtigt de overdracht van beleidslijnen, verlengt de (ont)houdbaarheidsdatum van ideeën en concepten en legt de essentie van de besprekingen vast in slechts één of enkele beelden;
  • Dankzij grafische visualisatie maximaliseer je je investering in key note speakers tijdens je conferentie.

 

 

 

Ik ben Martine, oprichter van Visual Harvesting.

Sinds 2009 werk ik als graphic recorder en graphic facilitator voor bedrijven, organisaties en overheden, in binnen- én buitenland.

Daarnaast deel ik mijn passie voor visueel denken ook tijdens opleidingen en workshops. Als trainer stimuleer ik de deelnemers in hun zoektocht naar een eigen visuele aanpak en toepassingsgebieden, zowel met analoge als digitale tools. Dat heel wat van mijn deelnemers visualiseren dagelijks inzetten en sommigen zelfs zelf een praktijk rond visueel werken uitbouwden, maakt me dan ook fier.

Je weet waar ons te vinden

Visual Harvesting
Dots & Tango bv
Victor Driessensstraat 46
2018 Antwerpen, België

+32 (0)495 27 05 98
info@visualharvesting.com

BTW: BE0538.987.923
GDPR & privacybeleid

Krijg een kitten in je mailbox

Schrijf je in en mis geen enkel nieuws uit de wereld van visualiseren. Bonus: je ontvangt een geïllustreerde kitten je je mailbox. Want wie houdt daar nu niet van?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.